Fokbedrijf2023-06-27T00:06:06+02:00

ONS FOKBEDRIJF
DE MAHONEY

Belgisch witblauw rundveebedrijf

De Mahoney is een gesloten Belgisch witblauw rundveebedrijf van de gebroeders Tiemen en Jarich Cocquyt te Pittem. Elk dier is geboren, opgegroeid en afgemest op de Mahoney. Tevens heeft elk dier een erkende stamboekregistratie. Het dier staat bij De Mahoney centraal en dat is de kern van het bedrijf.

Vlees met respect behandeld smaakt dan ook veel beter en eerlijker.

Kalfjes

De kalveren tot en met 1 maand zijn gehuisvestigd in afzonderlijke iglo’s. Vanaf de geboorte krijgen alle kalveren de eerste essentiële biest. Via deze biest ontvangt men alle antistoffen binnen om de infectiedruk te doorstaan. Daarbovenop wordt de biest gepasteuriseerd, zodanig dat alle ziektekiemen vernietigd zijn. Na de biest volgt kunstmelk aangepast aan de noden van het kalf die zorgt voor een evenwichtige balans tussen eiwit en energie. In het voorjaar als de meeste koeien in de weiden vertoeven is er meer ruimte in de stallen om het kalfje te laten opgroeien bij de moeder.

Na 1 maand is de weerstand van de kalfjes groter en worden ze samen gehuisvestigd in groepjes van  6 à 8 kalveren. Het is uitermate belangrijk dat onze kalfjes vanaf de geboorte zich goed voelen. Zo krijgt men elke dag een vers strobedje bij het wakker worden. Ook een constante temperatuur voor het jongvee zorgt voor een betere welzijn. Vandaar heeft het bedrijf in 2018 geïnvesteerd in een nieuw geïsoleerde jongveestal.

Jongvee

Na 100 dagen worden de kalfjes in de jongveestal verhuisd naar diepstrooiselboxen. Het jongvee eet elke dag vers hooi en geleidelijk aan wordt er ruwvoeder toegevoegd. Ruwvoeder bestaat uit 50% gras, 30% maïs, 10% pulp, 10% draf en eiwitkern (sojaschroot, lijnschilfers en maïskiemschroot). Draf en pulp zijn restproducten die enkel omgezet kunnen worden door vee naar een hoogwaardige proteïne, wat een positieve bijdrage oplevert aan het klimaat.

Zoogkoeien

Op latere leeftijd krijgen de zoogkoeien een aangepast ruwvoeder: 50% gras, 30%  maïs, 15% pulp, 5% draf en mineralen. In de winterperiodes worden ze gehuisvestigd in potstallen of frontstallen. Elke dag wordt gezorgd voor een vers strobed en kunnen ze genieten van massageborstels. In de zomerperiodes kunnen ze genieten in de buitenlucht op weivelden.

Elk rund is onze grootste zorg en trots.

Modernisering

Dagdagelijkse kwaliteitscontrole en modernisering is noodzakelijk voor het welzijn van onze dieren. Via de nieuwste technologieën kunnen we onze runderen nauw in het oog houden. Het bedrijf kan via smartphone verschillende opvolgingen doen. Onder ander ziekte, eetpatroon, het loopvermogen, als het dier al dan niet moet kalven,… kunnen gedetecteerd worden en zijn belangrijke gegevens om efficiënt en snel te handelen of behandelen. Onze dieren worden elke 3 uren nauwgezet gecontroleerd, ook ’s nachts worden de controles uitgevoerd.

Welzijn

Welzijn voor de runderen is de belangrijkste dagtaak.  Onze dieren zijn onze grootste zorg, maar dan ook onze grootste trots.
Daarom:

  • lopen alle dieren vrij rond en zijn niet gebonden
  • Zitten alle dieren dagelijks op vers stro en niet op roosters
  • Krijgen alle vrouwelijke runderen buitenbeloop
  • Zijn er massageborstels voorzien bij de zoogkoeien
  • Worden alle runderen twee keer per jaar geschoren
  • Hebben we een eigen pedicurebox om hoefletsels te behandelen
  • Werken we samen met voedingsdeskundigen voor een correcte voeding op maat

IN DE KIJKER